понеділок, 6 грудня 2010 р.

Кольори

"Художник майбутнього буде колористом"
Вінсент Ван Гог

Цікаво, але у кожного художника власне ставлення до кольорів. Кожен із них може розуміти один і той самий колір по-іншому, іноді навіть зовсім протилежно.
Мені здається, що найглибше їх відчував Ван Гог. У нього навіть була власна теорія поєднання фарб. Весну він бачив зеленою і червоною, з молодими пагонами пшениці і рожевими яблунями, які цвітуть, літо - синім і оранжевим, коли сині блузи селян вимальовуються в темному золоті хлібних полів, осінь - жовтою і фіолетовою, з пожовклим листям і фіолетовими тінями, зиму - чорною і білою, з темними крапками людей, що бігають по снігу. "Колір сам собою щось означає, від цього нікуди не подінешся, і це потрібно використовувати".
Серед усіх кольорів жовтий він любив найбільше. Не дивно, що у нього так багато полотен із соняхами! " Сонце, світло. Через відсутність кращих визначень я вимушений визначати слова жовтий, жовтувато-сірий, лимонний, блідо-жовтий. Який все-таки прекрасний жовтий!"


Зовсім по-іншому сприймала кольори вже згадана в попередньому пості Фріда Кало. Ось яке значення вони мають для неї (щоденник Фріди Кало, 1940 р.):
ЗЕЛЕНИЙ: тепле і золоте світло.
ЧЕРВОНУВАТО-ФІОЛЕТОВИЙ: ацтек. Тлапалі (ацтекське слово, що означає малювання та живопис, "колір"). Стара кров, груші з шипами. Самий живий і самий старий.
КОРИЧНЕВИЙ: колір родимки, падаючого листя. Земля.
ЖОВТИЙ: божевілля, хвороба, страх. Частково сонце і радість.
СИНІЙ КОБАЛЬТ: електрика і чистота. Любов.
ЗЕЛЕНЕ ЛИСТЯ: листя, печаль, наука. Вся Німеччина в цьому кольорі.
ЧОРНИЙ: немає нічого чорного, дійсно нічого.
ЗЕЛЕНУВАТО-ЖОВТИЙ: ще більше божевілля і таємниці. Усі фантоми вдягаються у костюми цього кольору...Або, принаймні, у них така білизна...
ТЕМНО-ЗЕЛЕНИЙ: колір поганих новин і вдалого бізнесу.
МОРСЬКИЙ СИНІЙ: дистанція. І ніжність може бути такого кольору.
ПУРПУРНО-ЧЕРВОНИЙ: Кров? Ну, хто знає!


У мене немає одного кольору-фавориту в живописі. Я люблю їх поднання між собою або з різними фактурами. Небайдужа до бірюзового (колір океану біля пляжу з білим піском) + пурпурно-червоний, або синього ультрамарину в поднанні з оранжевим, люблю синій кобальт із золотисто-жовтим. Взимку віддаю перевагу темно-червоному, але на об'ємній фактурі.
 Але щойно перевірила свої тюбики з фарбами - там найбільше відтінків синього та жовтого. Не знаю, може це етнічні корені так впливають? Очевидно, у підсвідомості в кожного є свої улюблені кольори :) А у вас є?

1 коментарів:

Анонім сказав...

дякую за розповідь про кольори! клас! у мене улюблений темно синій як то кажуть midnight blue!

Дописати коментар