пʼятницю, 4 лютого 2011 р.

Індійські хусточки

"Жінка, якою б молодою і прекрасною вона не була, і прикрашена золотим намистом, і листям бетелю, і квітками, не вийде зустріти свого коханого в таємному місці, не одягнувши шовкового вбрання, до якого приємно торкнутися, кольори якого радують око"
Надпис на стіні храму Бога Сонця, побудованого гільдією 
майстрів шовкоткацтва в Мандасорі (Індія), поч. V ст.

"Індійські хусточки. Гоа" (полотно, олія, мідний контур)
Сьогодні вперше в новому році яскраво засяяло сонце і нагадало, що весна вже не за горами, хоча лютий поки не здає позицій. Як же я скучила за сонцем! 
Ніхто не вміє так красиво зустрічати весну, як індуси. Це наштовхнуло мене на думку створити цілу серію картин "Індійські хусточки". Мене надихнула індійська культура, її яскраві кольори та мистецтво розпису тканин. Немалу роль зіграла і колекція барвистих індійських хусточок, якими набита моя шухляда. Завжди захоплювалася індійськими тканинами та вбранням! Аж не віриться, що індуси освоїли техніку ткацтва і розпису на шовку ще понад 5 тис. років тому.

Індійське Свято Фарб, або Фестиваль Кольору (Holi), яке символізує прихід весни і цвітіння квітів, триває два дні. На ньому учасники обливають одне одного кольоровою водою, обсипають кольоровими порошками. Самі люди стають фарбами! Причому і старі, й молоді, як жінки, так і чоловіки. Це також і свято свободи  від соціальних норм, і свято перемоги добра над злом. Мета такого дійства - якомога сильніше вкрити одне одного фарбами. Причому чим більше буде фарби, тим більше це принесе щастя і благодаті. Уявляю собі, наскільки красиво і весело все це виглядає вживу! Я б сама не відмовилася взяти участь у такому святі. Так що пропоную і в нас на театральному майдані таке запровадити - думаю, бажаючих буде немало!
Одним з основних елементів свята Холі є відтворення кольорів. Вони мають особливе значення в релігії та культурі індусів:
Зелений. Спокійного зеленого кольору завжди багато в природі. Він уособлює співчуття, чистоту і гармонію. При взаємодії з цим кольором підвищується наша чутливість, також він має заспокійливий ефект та ефект зцілення.
Блакитний. Це колір перемін. Блакитний уособлює мир та віру. Це колір нових починань і самореалізації.
Червоний. Колір свята, активності, енергії та любові. Один з найпоширеніших на святі Холі.
Золотистий, оранжевий. Ці кольори асоціюються зі святом, щастям, оптимізмом. Це кольори, пов'язані з індуїзмом.
Жовтий. Жовтий означає енергію, інтелект та пробудження у весняний сезон.
 Тепер, вибираючи щось в індійській крамничці, ви звернете увагу на кольори? ;)

Починаю наступну картину "Індійських хусточок". Присвячену ще одній провінції Індії. Зустрічаємо весну!

3 коментарів:

Анонім сказав...

Vive le printemps!)

Richard сказав...

Друга фотографія знизу вражає-райдуга радості, інакше не назвеш +) З іншої сторони, фраза "вперше в новому році яскраво засяяло сонце", насторожила. Не зима, а якась зона сутінків. Я вже якось одразу перестав скучати за Українською зимою :о)

Юлія Мельник сказав...

Мені аж шкода нашу зиму стало! :) Насправді вона буває дуже красива. Наприклад, коли дерева інеєм вкриті, пахне морозяною свіжістю, падає лапатий сніг і рипить під ногами. Особливо в Карпатах.

Дописати коментар