суботу, 26 лютого 2011 р.

Акварелі невизнаного генія

Як ви думаєте, хто автор цього милого натюрморту з яскравими квітами?
Хто б міг подумати, що це Адольф Гітлер, тиран і диктатор, який залишив кривавий слід в історії Другої світової війни! Але сьогодні я не буду писати про його жахливі вчинки. Це мистецький блог, і я хочу подивитись на Гітлера саме з цієї точки зору.
Цікаво, що в його роботах зовсім відсутні похмурі мотиви. Його картини виконані переважно в пастельних тонах, іноді дуже навіть яскраві.
Адольф мріяв стати художником ще з дитинства. Коли йому було 11, він розповів про свої мрії батькові, який був здиваний таким хоббі сина - молодший Гітлер погано вчився і мав жахливу поведінку. Після смерті батька мати Адольфа дозволила синові вступати до Віденської академії мистецтв (1907 р.). На жаль, він "провалив" вступний іспит, причому двічі. Проблема в тому, що основним критерієм для вступу була майстерність виконання портрета, і саме він, як на зло, найгірше вдавався Гітлеру.
Не дивлячись на провал, Адольф не залишив цю справу і саме завдяки живопису заробив перші гроші. А починав він із написання аквареллю пейзажів на замовлення євреїв (!!!), що проживали у Відні. Малював він також квіти і листівки, які служили інструментом для вдосконалення техніки рисунка.
Із самих перших робіт Гітлера стало очевидно, що у нього талант архітектора. Його акварелі дуже тонко передають красу ліній в архітектурі вулиць, будинків та міст. Це вже пізніше, ставши на чолі держави, він застосував свою майтерність на практиці і зайнявся реконструкцією німецьких міст. Берліна, Мюнхена, Ганновера, а потім й інших.
Навіть під час Другої світової війни він не припиняв роботу над вдосконаленням архітектури  Німеччини. До відбудови Баварії він задіяв понад 50 000 архітекторів та будівельників. Туристи, що прогулюються вулицями Берліна, очевидно не задумуються над тим, що деякі з них насправді спроектовані фюрером! До того ж, не один музей Німеччини сьогодні може завдячувати своїми багатими колекціями Гітлеру, який особисто вибирав за каталогами світових аукціонів найкращі шедеври для німецьких міст.
А чи впізнаєте ви це авто?
Саме так, це улюблений всіма Volkswagen Beetle! В 1934 році Адольф Гітлер, який захоплювався ще й дизайном, накидав ескіз автомобіля, який отримав назву VW Kafer, який пізніше перетворився на "Жука".
За оцінками експертів, пензлю Гітлера належить до 3 тисяч робіт, переважно акварелі. Однак до нашого часу залишилося лише кілька сотень. Не важко здогадатися, що ціна на них постійно зростає і викликає ажіотаж серед колекціонерів. Нещодавно на аукціоні Mullock's було продано 15 акварелей, написаних Гітлером у 1908 р., за 120 тис. дол.!
І хто знає, як змінилася б історія Європи, якби 19-річному Адольфу все-таки вдалося вступити до Віденської академії мистецтв?

1 коментарів:

tokyocut сказав...

Саме у Відні почали формуватись його ксенофобські погляди на світ, оскільки Відень того часу - місто надзвичайно наповнене різнобарвними чудіками і расистськими філософами. Студентське життя у Гітлера було наповнене темними компаніями, сумнівними книгами та диваками із скаженим погладом, з тих, що хапають незнайомців на вулиці під руку із готовністю розтлумачити їм проблеми всього Всесвіту.

Дописати коментар