понеділок, 29 жовтня 2012 р.

Just Kids, або Книги, які надихають - Ч.ІІ

 "Внутри него целая вселенная, которую мне только предстоит узнать"
(Патті Сміт "Просто діти")
Недавно шукала в неті перелік найкращих книг про різні міста світу і натрапила на Патті Сміт "Просто діти". Красива і непроста історія життя двох творчих особистостей у Нью-Йорку - рок-легенди Патті Сміт і фотографа Роберта Мепплторпа. Інтуція підказала мені прочитати її саме восени - чомусь саме цей період асоціюється в мене з великим містом. І я не помилилась - Патті так красиво пише про осінь в Нью-Йорку. Після її слів навіть холодний дощ швидше надихає, ніж примушує заховатись в тепло:
"Выпадали дни, серые дождливые дни, когда Бруклин так и просился на фотографию: каждое окно - обьектив "Лейки", пейзаж в раме - неподвижный и зернистый".
 "Листья окрасились в золотой и алый. На крылечках таунхаусов на Клинтон-авеню появились тыквы со свечками внутри. По вечерам мы гуляли. Иногда удавалось заметить в небе Венеру. Звезду пастухов, звезду любви. Роберт звал ее "Наша синяя звезда".
Патті Сміт у легендарному нью-йоркському готелі Chelsea, 1971 (Photo by David Gahr/Getty Images)
Нью-Йорк кінця 1960-х-початку 1970-х рр. Атмосфера "Фабрики" Енді Уорхола. Зустрічі з великими поетами-"бітниками" і легендарними музикантами. Коли читаєш книгу, складається враження, ніби сам сидиш поряд із героями за лаштунками рок-концертів, в майстернях художників і фотографів, бачиш на власні очі, як народжуються нові рок-групи, нові шедеври, справді відчуваєш всю ту атмосферу...
Але це більше, ніж просто розповідь про епоху шістдесятих. Книга пронизана щирістю, любов'ю до мистецтва, це наповнені ніжністю спогади Патті про роки, проведені поряд з Робертом. Двоє людей, які були одним цілим і залишались при цьому яскравими особистостями. Розуміли одне одного з півслова. Творили разом. Надихали одне одного.
"Мы листали альбомы дадаистов и сюрреалистов, под утро сосредоточились на работах Микеланджело. Безмолвно впитывали мысли друг дружки. Когда настал рассвет, заснули в обнимку".
Патті Сміт та Роберт Мепплторп, Coney Island (anothermag.com)
"Ни одна моя работа не завершена, пока ты ее не увидишь".
"Мы испытывали невообразимое счастье, когда вместе занимались рисованием. На много часов погружались в свой мир. Я заразилась от Роберта его способностью надолго сосредоточиваться, училась у него, работая бок о бок с ним. А в перерывах  кипятила чайник и делала нам растворимый кофе."
"Теперь, глядя на это фото, я никогда не вижу на нем себя. Вижу только нас вдвоем".
Ось воно, те саме фото, яке зробив Роберт для обкладинки нового альбому Патті Сміт "Horses":

Хоча життя  героїв далеке від dolce vita, і тим більше від "життя в рожевих окулярах", - це одна з найкрасивіших біографічних історій, які я читала. Вона нікого не залишить байдужим. Це книга, яка надихає. Після неї хочеться включити "Strawberry Fields Forever" Бітлз (одну з улюблених пісень юності Патті Сміт) і сісти за мольберт.
"Мне открылось, что люди создают произведения искусства, а  быть художником значит видеть то, чего не видят другие".
"В итоге правду о нем узнают через его творчество: произведения художника - это и есть его материальное тело. Тело, которое не чахнет. Тело, которое люди судить не властны: ведь искусство поет о Боге и, по большому счету, только ему и посвящено".

"Говорят, дети не видят разницы между одушевленным и неодушевленным. Я другого мнения. Ребенок по волшебству вдыхает жизнь в куклу или оловянного солдатика. Так и художник вдыхает жизнь в свои произведения - точно ребенок - в игрушки".
По суті, художники - просто діти. Вони вигадують свій іграшковий світ і хочуть показати його всім навколо, вдихнувши у нього життя. Бережіть цю дитячу щирість всередині себе. Будьте собою і любіть того, хто поряд з вами. Солодких снів!



1 коментарів:

Richard сказав...

А я вже більше року збираюсь почитати роботи іншого відомого поета з "біт-покоління", Джека Керуака, який і був одним з "отців" цього руху +) Цікаво окунутись в атмоферу недалекого минулого і глянути на життя очима сумного, і часто п'яного, романтика...
Хоча, якщо зняти ці самі "рожеві окуляри" по-відношенню до цього руху і його творців, то на очах появляються окуляри "голубого" кольору +) Саме вони дали значний поштовх відкритим одностатевим стосункам...

Дописати коментар