понеділок, 18 лютого 2013 р.

Джон і Йоко

"Бажання творити виникає в людини завдяки відчуттям, що живуть у неї всередині. Зрозумійте, ви усі є митцями - просто відкрийте для себе цю істину."
Йоко Оно

Сьогодні Йоко Оно виповнилося 80 років. Чомусь важко в це повірити, таке враження, що її і досі переповнює юна творча енергія 60-х! Ми так багато чуємо про Джона Леннона, і так мало про його кохану, талановиту художницю на ім'я "Дитя океану" (саме так перекладається з японської Йоко). Сильну, неординарну особистість з невичерпною фантазією.

Він - музикант, вона - художниця. Йому - 26, їй - 33. Звичайно, і знайомство цих творчих особистостей було незабутнім. Одного жовтневого дня 1966 року Джон отримав запрошення від Лондонського художнього салону на виставку молодої японської авангардистки у галереї Indica і просто прийшов. Цікаво, як би склалося їхнє життя, якби він не знайшов на це часу? Виходячи з виставкового залу, він нарешті познайомився з нею - мініатюрною японкою, яка заінтригувала його і змусила залишитися, як виявилося, на все життя: "Ви ще не бачили головної інсталяції". 
Інсталяція була несподіваною, як і всі роботи Йоко. Біла драбина посередині залу (образ якої, як символ руху вгору, часто траплявся і в пізніших її роботах). Піднявшись на неї, можна було через лупу розглядати картину на стелі. Джон піднявся і побачив на полотні слово "Yes". І в цей момент він відчув себе так затишно. За словами самого Леннона, якби там було написано "No", він пішов би і ніколи б не повернувся. А Йоко в той день зрозуміла, що "нарешті зустріла чоловіка, якого варто кохати". І за якого варто боротися.
Медовий місяць Йоко і Джона в амстердамському готелі "Хілтон" (Фото: Getty Images)
Що обєднало їх? Обоє були бунтівниками. Завжди шукали щось нове і ніколи не зупинялися. Йоко була переконана, що без нього ні її творчість, ні її життя не мають значення. А Джон завжди вірив в геніальність своєї дружини-художника. Вони надихали одне одного. І щедро ділили цю любов з усім світом - як-от свій медовий місяць у готелі "Хілтон" в Амстердамі, під гаслом "L'amour et la Paix". Любов, мир і творчість - це і був сенс їхнього життя. Love is real, real is love!

0 коментарів:

Дописати коментар