вівторок, 25 жовтня 2016 р.

Пабліто і бик

"Я можу писати як Рафаель, але мені потрібне усе життя, щоб навчитися малювати, як дитина". 
Пабло Пікассо
Сьогодні Пабло Руїсу Пікассо виповнюється 135 років, а його твори не перестають вражати своєю новизною та свіжістю, як і сама особистість шаленого митця. 
Фото: http://www.pablo-ruiz-picasso.ru

Не дивлячись на постійну зміну сюжетів та періодів у його творчості, одне залишалось актуальним - зображення бика у різних формах, барвах та засобах. Здається, він міг би намалювати його із заплющеними очима. Так просто і водночас так геніально!



Для Пікассо бик - це не просто мила тваринка, він має глибоке символічне значення, хоча митець відмовлявся чітко пояснити цю метафору. Залежно від твору, контексту і періоду створення, рогата тварина уособлювала для нього іспанський народ, засудження фашизму та жорстокості, символ мужньості або ж відображення самооцінки самого Пабло, улюбленця жінок з усього світу. 
Після окремих експериментів, образ бика став ключовим у творчості іспанця. Починаючи з 30-х рр., він створив цілу серію робіт, де бичок перетворився з милої тварини на Мінотавра. Так митець втілив своє передчуття війни та її руйнівної сили. 
Пабло Пікассо "Герніка", 1937
У 1945-му Пабло створив цілу серію літографій із зображенням бика, де на прикладі 11 пластин показав, як можна академічний твір мистецтва перетворити в абстрактний. Хороший урок для тих, хто не розуміє сучасного мистецтва!
Пабло Пікассо "Бик" - пластини 1-11, грудень 1945 
Чому ж Пікассо була настільки близькою ця тварина? Очевидно секрет у тому, що батько часто брав малого Пабліто з собою на кориду, яка регулярно відбувалась у рідному місті Малага, де народився митець. Хлопчик ще тоді почав робити перші дитячі замальовки рогатих бичків, і це видовище залишилось у його пам'яті назавжди. Де ж іще Пабло міг відсвяткувати свій 80-й День народження? Звісно, на кориді!
Пабло Пікассо "Бої биків (корида)", 1934
(Фото: http://www.pablo-ruiz-picasso.ru)
Пабло Пікассо з дітьми на кориді в Валлорісі, 1955
 (Фото: Edward Quinn, edwardquinn.com)
Яскраві дитячі емоції можуть змінити усе життя. Пікассо сповна це відчув і добре знав цінність тієї дитини всередині себе, які змогла прославити його на весь світ. З Днем народження, маестро!

0 коментарів:

Дописати коментар